Alternatywne sposoby parzenia kawy

Kawa to dla wielu nieodłączny składnik każdego poranka. Czasami tez południa, wieczoru…nocy? W zależności od rytmu naszego dnia kawę możemy pić praktycznie zawsze. Bogaty aromat, idealna barwa i oczywiście spora dawka energii to niezbędne składniki każdej filiżanki. Jednak jak się okazuje, aby w pełni cieszyć się naszym ulubionym napojem, wcale nie musimy wydawać kilku tysięcy złotych na nowy ekspres. Z pomocą przybywają alternatywne sposoby parzenia kawy.

Alternatywka?

Choć od niedawna to słowo cieszy się ogromną popularnością, w  przypadku kaw mamy raczej na myśli alternatywy tradycyjnego ekspresu. Dripy, kawiarki, chemexy to urządzenia, których nazwy brzmią naprawdę kosmicznie, jednak dzięki odpowiedniemu użytkowaniu pozwolą nam wycisnąć z każdej kawy maksimum jej możliwości i to w zaciszu własnego domu.

Powrót do tradycji – kawiarka

Parzenie kawy za pomocą kawiarki to metoda, którą wykorzystywano już w ubiegłym wieku i choć liczba sklepów, w których możemy ją zakupić znacząco wzrosła, sama konstrukcja pozostała niezmienna. Obecnie możemy znaleźć kawiarki w przeróżnych kolorach, z różnych materiałów i co ważne w różnych przedziałach cenowych. Choć zakup kawiarki za 30 złotych brzmi jak układ idealny, warto postawić na produkt z trochę wyższej półki cenowej. Ze względu na sam sposób parzenia kawiarka ma do czynienia z wysoką temperaturą. W związku z tym modele wykonane ze słabej jakości materiałów nie tylko zniszczą smak nawet najlepszej kawy, ale także mogą mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Decydując się na kawiarkę, warto również zwrócić uwagę na jej rozmiar. Podczas każdorazowego użycia musimy wykorzystać pełną objętość urządzenia, dlatego podczas zakupu realistycznie oceń swoje potrzeby. Jeśli chodzi o sam proces parzenia, w tym przypadku wystarczy nasypać kawę, zalać kawiarkę gorącą, ale nie wrzącą wodą i postawić ją na gaz. Następnie zakręcamy górną część i czekamy kilka minut. Ważne, by temperatura nie była zbyt wysoka – kawa powinna wypływać wolnym, spokojnym strumieniem.

Aeropress

To najlepszy wybór dla osób, które cenią sobie prostotę i funkcjonalność. Sam proces parzenia jest wręcz dziecinnie prosty – wsypujemy kawę, zalewamy wodą, zakręcamy sitko z filtrem i przeciskamy kawę do kubka. Jedynym minusem tego sposobu jest dość mała objętość otrzymanego napoju (około 200 ml). Jednak w momencie, kiedy ze smutkiem będziemy brać nasz ostatni łyk, warto przypomnieć sobie o cenie – mniej niż 120 złotych.

Drip

To zdecydowanie najpopularniejszy ze wszystkich alternatywnych sposobów. W połączeniu z wysokiej jakości ziarnami jest w stanie zaoferować nam prawdziwą pełnię smaków i to w rozsądnej cenie. Sam drip to po prostu stożkowaty lejek, który w połączeniu z filtrem daje nam delikatny, pełen smaku napar. Również sam proces parzenia jest wyjątkowo prosty. Wystarczy, że zalejemy filtr wodą, żeby pozbyć się papierowego posmaku, wsypiemy kawę i zalejemy gorącą wodą (ale nie wrzątkiem) i voilà.

Chemex

Chemex stanowi idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie niecodzienne połączenie pięknego designu z funkcjonalnością. Piękna, szklana karafka o charakterystycznych kształtach nie tylko oferuje nam przepyszną kawę, ale również zachwyca wyglądem. Sposób parzenia jest niemal identyczny jak w przypadku dripa tyle, że przepuszczalność filtrów jest nieco inna. Dzięki temu otrzymana kawa ma jeszcze delikatniejszy smak, ale ze względu na dłuższy czas parzenia jest nieco mocniejsza. Z całego zestawienia jest to zdecydowanie najdroższy produkt jednak łączy on w sobie zarówno zaparzacz, jak i karafkę.