Jak przygotować się do sezonu grillowego?

Urządzanie grilla to jedna z największych przyjemności wiosenno-letniego sezonu. Nie ma chyba nic przyjemniejszego od spotkań na świeżym powietrzu w gronie znajomych i przyjaciół. Jednak po mroźnej i przede wszystkim długiej zimie należy się do niego odpowiednio przygotować. Poniżej dowiesz się, o co należy zadbać przed organizacją swojego pierwszego grilla w nowym sezonie.

Przygotuj urządzenie

Choć powszechnie grille kojarzą nam się ze sprzętem niemal niezniszczalnym, warto poświęcić im nieco uwagi. Odpowiednia konserwacja to w tym przypadku klucz do długowieczności naszego urządzenia. Przed przystąpieniem do przygotowywania naszych przepysznych potraw pamiętaj o dokładnym wyczyszczeniu rusztu. Wiele osób sądzi, że żeliwny ruszt czyści się samoistnie poprzez kontakt z ogniem, jednak w rzeczywistości resztki jedzenia, czy tłuszczu pozostałe na jego powierzchni mogą mieć zły wpływ na nasze zdrowie. Właśnie dlatego każde przyjęcie ogrodowe należy rozpocząć, bądź zakończyć jego dokładnym wyczyszczeniem. Natomiast jeśli chcesz mieć pewność, że Twój grill poradzi sobie z charakterystycznymi dla początku wiosny zmianami temperatury, dobrym rozwiązaniem okazuje się pokrowiec na grill gazowy, który ochroni urządzenie nie tylko przed deszczem, czy gradem, ale również przed promieniami UV czy problematycznym kurzem.  Wystarczy, że po zakończonym grillowaniu przykryjemy urządzenie.

Zadbaj o dania

Soczysta kiełbasa, pachnąca karkówka, czy chrupiący kurczak to dla wielu kwintesencja grilla. Jednak czasami warto nieco podrasować nasze menu, tak, by serwowane potrawy odznaczały się przede wszystkim różnorodnością. Ostatnimi czasy ogromną popularnością cieszą się przede wszystkim grillowane warzywa, czy nawet ryba. Do przygotowania tych niestandardowych dań warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria do grillowania. Jednym z najlepszych rozwiązań jest inwestycja w specjalny koszyk do warzyw czy opiekacz do ryb, które znacznie ułatwią Ci całe przedsięwzięcie. Dzięki temu potrawy zachowują pożądany kształt.

Poczuj klimat

Poza działającym urządzeniem oraz smacznymi potrawami, pamiętaj również o stosownym wyposażeniu. Wyczyść zakurzone po zimie krzesła oraz stolik i rozłóż zastawę. Choć plastikowe talerzyki i kubki są wyjątkowo wygodne, pamiętaj, że nic nie uświetni Twoich potraw lepiej, niż porządna zastawa. Poza tym możesz również przygotować kilka koców, lub postawić parasol grzewczy, żeby Twoi goście mogli się ogrzać w razie chłodnego wieczoru.