Jedzenie z samolotu – jak jest z nim naprawdę?

Nie każdy z pewnością miał okazję przelecieć się samolotem, ale ci, którzy to uczynili na pewno dostali szansę spróbowania jedzenia na pokładzie. Bardzo często się słyszy opinie, że nie należą one do „najwyższych lotów” posiłków. Okazuje się, że przypuszczenia i osąd mają rzeczywiście swoje uzasadnienie. Przygotowane posiłki pozostawiają wiele do życzenia i za tym stoją prawdziwe fakty.

Mrożone posiłki przechowywane nawet do 12 miesięcy

Wedle zasad dotyczących serwowanego jedzenia w samolocie, nie można go przechowywać dłużej niż 12 miesięcy. W tym okresie pasażerowie wielu znanych linii lotniczych otrzymują na pokładzie pieczywo, warzywa, sosy, a także makarony i mięso, które wcześniej było mrożone, może nawet przez kilka miesięcy. Taką informację potwierdził nawet rzecznik American Airlines, przy okazji oznajmiając, że jedzenie jest mrożone ze względu na cukrzyków, wegetarian, niespożywających glutenu czy konkretne narodowości. Przygotowanie zawczasu zestawów jest dla wielu linii jedyną możliwością, aby na czas zaserwować posiłki wszystkim swoim pasażerom. Choć 12 miesięcy to bardzo dużo, to nie oznacza, że aż tyle czasu to jedzenie przechowywano. Zawsze mogło to być znacznie krócej, nawet dzień przed lotem, ale pasażer i tak nigdy się tego nie dowie.

Opinie o słabej jakości samolotowym jedzeniu nawet wśród stewardess

Jedzenie z samolotu – jak jest z nim naprawdę?

Pasażerowie to niecała grupa osób, która spożywa jedzenie w trakcie lotu samolotem. Personel i pracownicy też otrzymują od linii te same posiłki, ewentualnie w wersji premium, a więc w otoczce lampki wina oraz porcelanowych talerzy. Same stewardessy wypowiadają się o takim jedzeniu niezbyt pochlebnie. Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda apetycznie, ale już przy pierwszym kęsie czuć, że coś z tym nie tak. Tak jak dania typu tortilla czy kurczak z ziemniakami smakuje całkiem nieźle, tak odgrzewane pieczywo smakuje porównywalnie do ciągnącej się gumy.

W odniesieniu do gorszej jakości potraw samolotowych trzeba wziąć też pod uwagę słabsze odczuwanie zmysłu smaku, szczególnie w odniesieniu do słodkich i słonych potraw. Przy braku różnic w smaku łatwo jest podczas podróży samolotem przybrać nawet 800 kalorii.

Czy to możliwe by jedzenie samolotowe było wysokiej jakości?

Okazuje się, że dla niektórych linii samolotowych, przygotowanie świeżyć i w jak najlepszym stanie to priorytet. W linii Emirates, która jest uznawana za jedną z najlepszych i największych linii w międzynarodowych rankingach, przygotowane są na bieżąco potrawy w specjalnym miejscu, kuchni, która pracuje 24 godziny na dobę. Tamtejszy catering jest przyrządzany zarówno dla wymienionego przewoźnika, ale także innych linii samolotowych, które lądują i odlatują z lotniska z Dubaju. Trzeba zaznaczyć, że wychodzące z tamtego miejsca posiłki uchodzą za wyborne, a za ich jakością i odpowiednim przyprawieniem stoją szefowie kuchni z ponad 50 narodowości. Dzięki temu, wyspecjalizowani w swoim fachu kucharze są w stanie przygotować niemal każdą potrawę, od sushi, aż po tajskie curry.

Na koniec w ramach przestrogi, zastanówcie się dobrze przy zamawianiu jedzenia, będąc na pokładzie samolotu. Jego jakość z pewnością przełoży się na Twoje zdrowie. Jeśli więc zależy Ci na zdrowym posiłku, to najlepiej zaopatrz się we własny prowiant albo postaw na najlepszą linię lotniczą w swoim fachu.